به گزارش راهبرد معاصر؛ روزنامه الشرق الاوسط عربستان سعودی در اواخر ژانویه از راهاندازی شبکه ماهوارهای ام بی سی عراق خبر داد. این روزنامه اعلام کرد این کانال از بعد از ظهر روز یکشنبه 17 فوریه (28 بهمن) شروع به کار خواهد کرد.
شبکه «ام بی سی» متعلق به عربستان سعودی است. از اینرو ریاض روز جمعه با یک هواپیمای اختصاصی، گروهی از عراقیهای فعال در عرصه هنر و رسانه را برای افتتاح این شبکه تلویزیونی به عربستان برد.
در حقیقت هم زمان با زمینهسازیها برای راهاندازی شبکه تلویزیونی «MBC» عراق، عربستان در تلاش است مدیران پایگاههای اینترنتی تاثیرگذار را جذب کند تا با حمایت از آنها، از این افراد در زمانی که مناسب میداند بهرهبرداری کند. این اقدام در راستای جنگ نرم عربستان در عراق صورت میگیرد.
پایگاه اینترنتی روزنامه الاخبار لبنان در مقالهای در خصوص جنگ نرم سعودی در عراق نوشت: ارتش سایبری اصطلاحی است که در قاموس سیاسی و رسانهای عراق در حال قرار گرفتن در اولویت نخست است. ارتباط میان این ارتش و کسانی که آن را به کار گرفتهاند با روند سیاسی از اهمیت برخوردار است چرا که این ارتباط بیشک میتواند بر افکار عمومی و عملیات سیاسی تاثیر بگذارد. گروههای سیاسی در عراق پیش از انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۸ بودجه بسیار زیادی را که در حدود نیم میلیون دلار برآورد شده است به ارتش سایبری اختصاص دادند. هر چند این میزان پس از روی کار آمدن دولت عادل عبدالمهدی کاهش یافت، اما به هر حال نیاز به ارتش سایبری از بین نرفته است چرا که تعداد کاربران شبکههای اجتماعی در عراق به بیش از ۱۹ میلیون ۶۰۰ هزار نفر یعنی ۴۸ درصد جمعیت عراق میرسد.
جنگ سایبری در زمان مبارزه با داعش به شدت دنبال میشد، اما بعد از شکست داعش رویه دیگری پیدا کرد و میدان این جنگ به رقابت میان گروههای سیاسی عراق تبدیل شد تا جایی که آیت الله سیستانی، مرجعیت دینی عراق بارها در مورد نشر اکاذیب و شایعات در شبکههای اجتماعی و شبکههای تلویزیونی ماهوارهای و تاثیر آن بر جامعه هشدار داد. از سوی دیگر گروههای سیاسی هم در این مورد ابراز نگرانی کردهاند چرا که بودجه ارتش سایبری در واقع پول سیاسی است و بر وظیفه اصلی رسانهها تاثیر میگذارد.
الاخبار نوشت: به تعویق افتادن انتخابات محلی تا اواخر سال جاری میلادی راه را برای شدت گرفتن جنگ سایبری بیش از آنچه که در انتخابات پارلمانی شاهد آن بودیم باز کرده است. درگیری سیاسی میان گروههای مختلف مانند آنچه میان عصائب اهل الحق و جریان حکمت رخ داد یا تکرار تظاهرات در بصره از مواردی هستند که وقوع آنها امکان پذیر است. با بروز این موارد طرفهای خارجی فرصت را برای عملیات سایبری مغتنم خواهند شمرد.
در کنار آمریکا، عربستان سعودی که در انتخابات اخیر دریافت که جایگاه متزلزلی در عراق دارد در صدد استفاده از ارتش سایبری و تاثیرگذاری بر افکار عمومی در عراق به ویژه بر اهل سنت و مقابله با رقبای خود یعنی ترکیه و قطر برآمده است. اقدامات عربستان در دو مسیر موازی صورت میگیرد. اول، راهاندازی ایستگاه تلویزیونی «MBC»عراق و دوم، خریداری صفحات فعال و تاثیرگذار اینترنتی و مدیران آنها. شبکه «MBC» اعلام کرده است تلاش میکند با استفاده از هنرمندان مشهور عراقی برنامههای خود را ارائه کند. محافل سیاسی عراقی معتقدند عربستان در صدد نفوذ در جامعه عراق با استفاده از این شبکه است.
روزنامه الاخبار از منابع آگاه مطلع شده است که مسئولان شبکه «MBC» با برخی مدیران پایگاههای اینترنتی عراقی در بیروت دیدار کرده و به آنها پیشنهاد دادهاند که شبکه «MBC» از آنها حمایت مالی خواهد کرد، اما به شرط آنکه این پایگاهها دیدگاههای «MBC» را ترویج و تبلیغ کنند. منابع امنیتی اعلام کردهاند که مدیران پایگاههای اینترنتی با پیشنهاد عربستان موافقت کردهاند.